Ambacht

De diamantbewerker start het slijpproces door de ruwe steen nauwkeurig te bestuderen. Zo wordt gekeken hoe de steen het beste geslepen kan worden om het grootste gewicht te behouden. De ruwe vorm bepaalt op welke wijze het meest efficiënt met zo min mogelijk materiaalverlies de hoogst haalbare zuiverheid en slijpvorm verkregen kan worden.

Kloven/zagen
De ruwe steen wordt opgedeeld in meerdere stukken. Als er sprake is van een onregelmatige kristalvorm wordt de steen vaak gekloofd. Dit is vergelijkbaar met het kloven van hout, waarbij de natuurlijke nerf wordt gevolgd. Heeft de steen een zuivere kristalvorm van een octaëder dan zal deze eerst gezaagd worden in twee delen. Een modernere methode voor dit proces is het gebruik van een laser. Het zagen gebeurt met behulp van een fosforbronzen zaagblad welke geïmpregneerd is met diamantpoeder. Het zagen is een lang proces wat wel 8 uur kan duren.

Snijden
Wanneer er voor een ronde slijpvorm, zoals de briljant, is gekozen zal de gezaagde steen gesneden of gerondist worden. Dit is het rondmaken van de steen. Dit wordt gedaan door de te bewerken steen vast te klemmen in een draaibank en met 1700 toeren te laten ronddraaien. Door een andere steen tegen de diamant aan te drukken ontstaat er een ronde vorm en wordt de rondist aangebracht.

Slijpen
Na het snijden worden de facetten aangebracht. Dit gebeurt met behulp van een draaiende gietijzeren schijf. De poriën van de schijf worden geïmpregneerd met diamantpoeder en olijfolie. De schijf draait tussen de 3000 en 4000 toeren per minuut. De diamantslijper begint met het opzetten van het kruiswerk. Vervolgens in worden deze facetten verdubbeld naar een achtkant. vervolgens wordt de steen gebriljanteerd. Hierbij is het belangrijk dat alle facetten in de juiste hoeken worden geslepen om het ‘weglekken’ van het licht te voorkomen. Ook is het van belang dat alle facetten spiegelglad worden gepolijst voor een maximale reflectie van het licht. In het hele slijpproces van ruw tot briljantvorm is een gewichtsverlies van 60% niet ongewoon.

Zetten
Naast de vorm en kwaliteit van je diamant is ook de zetting heel erg belangrijk. Een zetting is de manier waarop een diamant in de ring, collier of andere juwelen stevig vastgeklemd wordt. Ook is het belangrijk bij een zetting dat het licht goed in de diamant kan komen.