Uitreiking diamantpenning

29 oktober 2019 heeft Jack van Gelder een speciale Ambacht van Diamantbewerker Penning overhandigd aan vijf families, nazaten van de Amsterdamse grondleggers van het huidige Amsterdam City of Diamonds. Vanwege het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw zijn de Koninklijke Nederlandse Munt en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een samenwerking aangegaan met GASSAN Diamonds en Royal Coster Diamonds om de ambachten van munten slaan en diamantbewerken te bundelen. Zij hebben gezamenlijk een bijzondere en zeer gelimiteerde uitgifte gelanceerd: de Ambacht van Diamantbewerker Penning met échte diamant.

De kracht van twee eeuwenoude ambachten
Het ambacht van diamantbewerker beleefde zijn grootste groei in Nederland tijdens de Gouden Eeuw en wordt hedendaags in Amsterdam bij een tweetal bedrijven beoefend: bij Royal Coster Diamonds en bij GASSAN Diamonds. Vanwege het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw zijn de Koninklijke Nederlandse Munt en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een samenwerking aangegaan met GASSAN Diamonds en Royal Coster Diamonds om de ambachten van munten slaan en diamantbewerken te bundelen. Zij hebben gezamenlijk een bijzondere en zeer gelimiteerde uitgifte gelanceerd: de Ambacht van Diamantbewerker Penning. Deze penning is de tweede in de serie ‘Immaterieel Erfgoed in Nederland’ en in drie varianten beschikbaar. De Cu/Ni penning is verpakt in de welbekende coincard en heeft een oplage van slechts 2.500 stuks. Naast deze coincard was er ook een zeer exclusieve gouden Ambacht van Diamantbewerker Penning verkrijgbaar met een échte diamant in het midden. Van deze unieke gouden variant zijn er maar 10 (!) exemplaren gemaakt. De derde en laatste variant was pas vanaf dinsdag 29 oktober 20.00 uur te koop via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt: de Ambacht van Diamantbewerker Penning Zilver, wederom met echte diamant! De oplage is slechts 50 stuks. Alle drie de varianten waren binnen enkele uren uitverkocht.

Muntoverhandiging
Jack van Gelder heeft gisteravond in het Joods Historisch Museum de bijzondere Zilveren Ambacht van Diamantbewerker Penningen uitgereikt aan de nazaten van Joodse families die belangrijk waren voor de Amsterdamse diamantgeschiedenis. Eén van Jack van Gelder zijn voorouders was diamantslijper en hij heeft daarom een persoonlijke connectie met dit vak en de mensen die dit beoefenen.

De voorzijde van de penning is gebaseerd op de slijpsteen waarmee een diamant geslepen wordt. In het midden is de Cu/Ni penning zo geslagen dat het lijkt alsof er een diamant in is geplaatst. In de gouden en zilveren varianten van de penning is een echte diamant gezet.

Op de keerzijde van de penning staat het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland centraal, waarin het Ambacht van Diamantbewerken in 2013 is bijgeschreven.

Het ontwerp komt tot leven, zoals een diamant schittert, wanneer het licht speelt met de verschillende facetten op de penning.