Royal Coster Diamonds

Royal Coster Diamonds gaat al lange tijd mee. In ieder geval al vanaf 1840.
Waarschijnlijk heeft meneer Coster de diamantslijperij al voor deze datum opgericht, maar hier is geen (schriftelijk) bewijs van. Daarom blijven wij bij wat we wel kunnen aantonen en houden 1840 aan als stichtingsjaar. We vertellen u graag meer over onze enerverende geschiedenis. Een paar hoogtepunten zijn:

De Koh-I-Noor
De Koh-I-Noor is een ovale 109-karaats diamant met een gewicht van 21,6 gram. Het is de belangrijkste diamant van de Britse kroonjuwelen, bekend van de kroon. De steen is letterlijk onbetaalbaar en kan daarom niet verzekerd worden. Momenteel wordt de Koh-I-Noor tentoongesteld in de Tower of London samen met de andere kroonjuwelen van Groot-Brittannië. Gedurende het grootste deel van zijn lange geschiedenis was de Koh-I-Noor de grootste diamant ter wereld. Tot op de dag van vandaag is het de duurste diamant ter wereld. De Koh-I-Noor is een diamant met een fascinerende geschiedenis en een indrukwekkende reis.

Bezoek keizerin Sisi aan Amsterdam
In de lente van 1884 bezocht Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije, die door haar vader vaak Sisi werd genoemd, Amsterdam en Royal Coster Diamonds.

Sisi kwam naar Nederland voor haar gezondheid. Ze verbleef in het Doelenhotel in Amsterdam. Maar naast haar kamers daar had ze ook tijdelijke kamers in Zandvoort omdat ze van de zee hield. Sisi leed officieel aan ischias en “nerveuze pijn”. Maar haar biografen gaan ervan uit dat er meer aan de hand was. Ze was ongezond mager. Op basis van de symptomen van haar kwalen gingen ze uit van hongeroedeem en anorexia nervosa. In Amsterdam krijgt Sisi behandelingen van de legendarische arts Johan Georg Mezger. De dokter raadde haar aan om veel lange wandelingen te maken en regelmatig in de zee pootje te baden.

Het verhaal van Koning Rama V
In september 1897 bracht koning Rama 5 van Siam (Thailand) een bezoek aan Amsterdam en Royal Coster Diamonds. Bijna elk Thais huishouden heeft een portret van koning Chulalongkorn Rama V. In zijn portretten draagt hij vaak een fraai westers kostuum en kijkt hij trots de wereld in. Rama V’s volledige naam is “Koning Chulalongkorn de Grote”. Dat komt door zijn bijdragen aan de hervorming en modernisering van Thailand. Zijn diplomatieke vaardigheden redden zijn land van het worden van een kolonie.

Koning Rama V had een liefde voor wetenschap en (westerse) beschaving die hij ontdekte tijdens zijn vele reizen. Dus toen Chulalongkorn op zeer jonge leeftijd koning werd, was hij vastbesloten dat zijn land moest worden hervormd. Weerstand van machtige hovelingen zorgde ervoor dat dit proces in een slakkengang ging. Maar toen Chulalongkorn het absolute koningschap kreeg, kon niet hem weerhouden om Siam te verbeteren.